غزلیات حافظحافظ

غزل ۱۵۴- راهی بزن که آهی بر ساز آن توان زد

راهی بزن که آهی بر ساز آن توان زدشعری بخوان که با او رطل گران توان زد
بر آستان جانان گر سر توان نهادنگلبانگ سربلندی بر آسمان توان زد
قد خمیده ما سهلت نماید امابر چشم دشمنان تیر از این کمان توان زد
در خانقه نگنجد اسرار عشقبازیجام می مغانه هم با مغان توان زد
درویش را نباشد برگ سرای سلطانماییم و کهنه دلقی کتش در آن توان زد
اهل نظر دو عالم در یک نظر ببازندعشق است و داو اول بر نقد جان توان زد
گر دولت وصالت خواهد دری گشودنسرها بدین تخیل بر آستان توان زد
عشق و شباب و رندی مجموعه مراد استچون جمع شد معانی گوی بیان توان زد
شد رهزن سلامت زلف تو وین عجب نیستگر راه زن تو باشی صد کاروان توان زد
حافظ به حق قرآن کز شید و زرق بازآیباشد که گوی عیشی در این جهان توان زد

 

غزل ۱۵۴

حافظ

خواجه شمس‌الدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی (حدود ۷۲۷ – ۷۹۲ هجری قمری برابر با ۷۰۶ - ۷۶۹ هجری شمسی)، شاعر بزرگ سدهٔ هشتم ایران (برابر قرن چهاردهم میلادی) و یکی از سخنوران نامی جهان است. بیش‌تر شعرهای او غزل هستند که به‌غزلیات حافظ شهرت دارند. گرایش حافظ به شیوهٔ سخن‌پردازی خواجوی کرمانی و شباهت شیوهٔ سخنش با او مشهور است او از مهمترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته می‌شود. در قرون هجدهم و نوزدهم اشعار او به زبان‌های اروپایی ترجمه شد و نام او بگونه‌ای به‌محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت. هرساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می‌شود. در ایران این روز را روز بزرگداشت حافظ نامیده‌اند.

نوشته های مشابه

3 دیدگاه

  1. ای عزیز! اسرار عشق ومستی چیزی نیست که هرکس از آن سر درآورد.عشق و مستی جایگاه مخصوص دارند.و شما در راه عشق گام گذاشته ای،که صبر وسلامت را برسر آن ازدست داده ای.شگفتی نکن که عشق وجوانی وبهره گیری از این مواهب خداداد،مجموعه اسبابی است که مراد وکامیابی انسان از آن فراهم می شود همانگونه که با فراهم آمدن ابواب معانی انسان قادر به سخن گفتن می شود.به خاطر شرم نباید درعشق را به روی خود بست واز وصال جانان چشم پوشید.اما همیشه باید فضیلت عشق را رعایت کرد.
    ای عزیز!شما فردی با همت هستید وعزت نفس والایی دارید.روی این اصل از چیزی که داری خوشنودی یا خیلی راحت از مظاهر مادی می گذری،پس به خدا تکیه کن و از او طلب خیر نما وهمانگونه که با صدق وصفا هستی،به احترام قرآن،از دورویی احتراز کن ودیگران را هم به این امر سفارش نما،تا ان شاءالله از برکت آن به سعادن برسی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا